Raiatea-Tonga

 

De laatste dagen in Raiatea werden extra gezellig omdat de Julo met Gislid en Michael naast ons aan een mooring kwamen. Zij zijn een van de boten die we tot nu toe ontmoet hebben die ook het plan hebben om richting Nieuw-Zeeland te gaan om daar het orkaanseizoen af te wachten. Het orkaanseizoen begint omtrent 1 november als het hier zomer wordt en dan willen wij in Nieuw-Zeeland zijn. 
We verlieten Raiatea en daarmee ook de Society eilanden en Frans-Polynesie, richting het koninkrijk Tonga, een afstand van 1320 mijl. We voeren naar de doorgang van het rif en zagen dat er recent een zeilboot op het rif geslagen was. Het zag er schrikbarend uit.
Tonga bestaat uit 170 eilanden verspreid over 3 groepen, Vava'u, Ha'apai en Tongatapu waarvan 36 bewoont. Het is het enige land in Polynesie, dat nooit gekoloniseerd is.
De eerste dagen hadden we een bakstagwind met 5-6 en vlagen van 7 Bft, we zeilden als een trein. Na 5 dagen waren we halverwege, toen zakte de wind af naar 0-3 Bft.
Goed weer om de hengel uit te gooien, we vingen een mooi tonijntje waar we een paar dagen lekker van gegeten hebben.
Met behulp van de App Night Sky, zijn we 's nachts uren zoet met het bewonderen van planeten en sterren, Venus, Jupiter, Mars, het Zuiderkruis enz.
Na 8 dagen waren we nog steeds ongeveer op de helft. De laatste paar dagen hadden we weer wat meer wind. Na 11 dagen kwamen we aan in Tonga bij het eiland Vava'u en klaarden in het plaatsje Neiafu in. De douane stond ons al op te wachten toen we afmeerden naast een vissersboot.
Tijdens de overtocht passeerden we de datumgrens en werd het opeens in plaats van donderdagochtend, vrijdagochtend. Tonga is het eerste land van de wereld waar de nieuwe dag begroet wordt.

Neiafu

 

Neiafu heeft een gezellige zeilersbaai, we ontmoeten hier weer veel nieuwe mensen. In het midden van de baai ligt een soort woonbootje die hele goede fish and chips verkoopt en aan de waterkant vind je een paar leuke restaurantjes. Geert werd samen met 2 Amerikanen Leo en Jack, door de Belgische Geert gevraagd om aan een zeilwedstrijd mee te doen op zijn boot, een Jeanneau 44 genaamd  Zensation.
Ze eindigden als tweede, het was Geert zijn eerste zeilwedstrijd, hij vond het een leuke ervaring.

We maakten een wandeling naar het hoogste punt van het eiland Mt. Talau, vanwaar we een mooi uitzicht hadden. Onderweg zagen we behalve kippen die in heel Polynesie los lopen, loslopende varkens, echte scharrelvarkens.
Tijdens ons verblijf in Neiafu wordt het 'Blue Water Festival' voor zeilers georganiseerd, waarbij je veel informatie over Nieuw-Zeeland krijgt. We blijven hier tot na het festival. 

 De hartelijke Belgen Geert en Cindy van de Zensation maakten van mijn verjaardag een feestje met lieve kadootjes.

 

Bedankt voor de leuke reacties

Groeten vanaf de Thalassa