Onderhoud

 

Eind april, begin mei is het stormseizoen voorbij in de Pacific. Het is begin april, de tijd en de mogelijkheid is er om in Opua de boot over te laten spuiten. Voordat de boot de schuur wordt ingereden moet de mast eraf. Geert loopt naar mij toe met het stoeltje van de mast. "Wat gaan we doen", vraag ik. "Je moet even de mast in om een sling aan de haak van de hijskraan te bevestigen". Aan een lijn hoog boven de grond hangen valt in mijn beleving onder de categorie bungeejumping en parachutespringen en dat is niet voor mij weggelegd. Ik kijk om me heen, er is al publiek toegestroomd. "Ik laat me niet kennen", flitst het door m'n hoofd. "Oké, hijs me maar op", zeg ik stoer. Even later met mijn beide benen weer op de grond zei de kraanmachinist, "not many women want to do this, you belong to the elite!". Onderweg heb ik regelmatig vrouwen in de mast zien bungelen maar ik laat het maar zo.

 

Uitzicht vanaf ons motel

Tijdens de schilderwerkzaamheden is het leven aan boord niet toegestaan. We logeren een paar weken in het fijne Motel van Opua met uitzicht op de baai. Ondertussen begint de marina vol te druppelen met bekenden die wachten op een mooi weer gaatje om over te steken naar Tonga, Fiji of Nieuw Caledonie.

De boot komt weer als nieuw uit de schuur tevoorschijn en is het paradepaardje van de marina, vinden wij-.
We zetten een paar nieuwe lagen antifouling aan de onderkant. De mast en de zeilen zijn nagekeken, de moter heeft een onderhoudsbeurt gehad. De ketting van het anker is omgedraaid. Hier en daar zijn er schroeven, bouten en moeren vervangen en in het vet gezet. Omdat we het tweede deel van onze reis veel lange afstanden zeilen hebben we een Iridium Go aangeschaft, hiermee kunnen we bellen, mailen en weerberichten binnen halen.

De boot is schoon, de boodschappen zijn gedaan. We hoeven alleen nog maar uit te klaren en de Thalassa en wij zijn klaar om aan het tweede deel van ons avontuur te beginnen.


En dan.......Gemiste oproepen. We bellen terug. Het gaat niet goed met Geert zijn vader. Zijn toestand is zeer zorgelijk. We vliegen naar huis.