Tahaa

 

Van Raiatea voeren we naar Tahaa. Tahaa ligt samen met Raiatea binnen een rif en is alleen per boot of helicopter te bereiken. We voeren de mooie baai Hameene in, die diep het land binnen gaat en lagen hier een paar dagen voor anker. Daarna gingen we voor anker bij een motu (eilandjes die de lagoon omcirkelen) Tatau Resort & Spa waar tevens een mooi snorkelgebied is, een coral garden. We zijn hier al eerder geweest met Mirjam en Jacob. Het is er zo mooi dat we besloten om hier nog een tijdje te verblijven.
Af en toe is het binnen de lagoon uitkijken voor koraalkoppen waar je tegen aan kunt varen. Toen we naar het zuidoosten van Bora Bora voeren, werd het op een gegeven moment zo trickie, dat Jacob een stukje voor de boot uitzwom om te kijken of we er langs konden.

Tahaa wordt ook wel het "vanille eiland genoemd". Vanille wordt hier volop verbouwd en is een arbeidsintensief proces.
Aan de overkant van Tatau Resort&Spa bezochten we Pari Pari, waar vanille, rum en huidolie geproduceerd wordt. De heerlijk geurende olie voor huid en haar wordt volgens eeuwenoud recept gemaakt van kokosolie met toevoegingen zoals tiarebloemen en vanille.
Van Maruru kregen we een interessante rondleiding door een parelkwekerij.

Liften is hier ook leuk en is in Tahiti uit noodzaak geboren. De bus kwam niet opdagen, een beetje onwennig stonden Geert en ik met onze duim omhoog. Het bleek dat de mensen je graag meenemen. We kregen er plezier in. In Bora Bora moesten Mirjam en ik een "warme" 2 kilometer lopen naar de supermarkt.
"Zullen we liften", zei Mirjam, "oke", zei ik. Prompt stopte een auto, we renden er naar toe en net toen we in wilden stappen, stapte een man uit de auto. Hij wees verontschuldigend naar zijn huis. Lachend om onze flater liepen we verder. Bepakt met stokbroden en meloenen hadden we op de terugweg meteen succes. We reden met een jong Polynesisch stel mee en hadden onderweg een leuk gesprekje met ze. Liften is daarmee ook een goede manier om in contact te komen met de bevolking.

Van Tahaa voeren we weer terug naar Uturoa, de hoofdplaats van Raiatea. We gaan ons hier uitklaren bij de douane om Frans Polynesië te verlaten, bereiden ons voor op de oversteek naar Tonga en wachten op goed zeilweer. We liggen bij Uturoa aan een mooring van een Yachtcharterbedrijf, voor de bijzondere prijs van 6 biertjes per nacht.