Vava' 'u Blue Water Festival

 

We laten het anker zakken bij een onbewoond eilandje Ovalau, even bijkomen van het Blue Water Festival.

Het was gezellig en we hadden een druk programma. Een gezamenlijk buffet, diner, barbecue en ontbijt.   Er werd tweedehands markt voor zeilers die hun overtollige spullen kwijt wilden, "Treasures of the Bilge Swap Meet" en ondertussen werd er geld ingezameld voor het opknappen van een school.

Eeuwige roem werd behaald door de Zensation, ze werden eerste van de Whangarei Vava'u Challenge Cup Fun Race. Geert was ook mee, hij had de smaak te pakken van zeilracen.

Wij, de vrouwen van de bemanning voeren met veel plezier op de motorboot Starlet mee met de race. Bij de prijsuitreiking zei de wedstrijdleider "they kicked the women on a motorboat and won the race".

Verder hadden we een informatieochtend over Nieuw-Zeeland. De quarantaineregels zijn sinds dit jaar aanzienlijk strenger met betrekking tot het onderwater schip, er mogen geen meelifters afkomstig van andere zeeën meekomen zoals schelpen, mossels, pokken enz.

We lieten ons onderwater schip door duikers schoonmaken.
Na het festival ging ieder weer z'n eigen weg en viel het zeilersdorp weer uit elkaar.

"The friendly islands"

 

We bezochten nog een paar mooie ankerplekken en zeilden door een gebied waar veel  Humpback whales gesignaleerd werden. We hadden geluk en zagen een paar walvissen. Tussen augustus en oktober komen walvissen bij Tonga broeden en blijven er nog een tijdje rondhangen totdat de jongen sterk genoeg zijn om verder te trekken.
Tonga heeft een bijzonder vriendelijke bevolking en wordt daarom ook wel "the friendly islands' genoemd.

Een goede manier om de lokale bevolking te ontmoeten is door een kerk op zondag te bezoeken. De mensen zijn op hun mooist gekleed met traditionele kleding, in de vorm van een gevlochten mat of ceintuur, die ze over hun kleding om hun middel dragen. Ook hier kunnen ze weer ongelooflijk mooi zingen, het leek wel een operakoor.

Overtocht Tonga-Nieuw Zeeland

 

We trokken verder naar de middelste eilandengroep Ha'apai. We lagen bij het plekje Pangai om in te klaren en troffen daar de Julo en de Belgen Zensation en Masquenada.
Opeens kwam het bericht dat er een goed weerbeeld verwacht werd om naar Nieuw-Zeeland over te steken. Het bericht kwam van MetBob (de Nieuw Zeelandse Henk Huizinga).

Er werd de komende week een zeldzaam goed weerpatroon voorspeld zonder troggen. Deze troggen en depressies, komende vanaf de Tasmanzee bepalen over het algemeen, het grillige weerbeeld om een goede en veilige oversteek naar Nieuw Zeeland te plannen.

Onze planning was om nog een paar weken in Tonga te blijven maar na dit mooie weatherwindow werd er een opeenvolging van troggen verwacht.

We besloten om van dit mooie weerpatroon gebruik te maken en vertrokken 17 oktober om 8.00 's morgens.

We voeren een week later op woensdagavond 24 oktober de Bay of Islands binnen richting Opua. Het was een afstand van 1300 mijl.

De eerste paar dagen hadden we een straffe wind. Met halve wind en de stroom mee, voeren we met het derde rif in het grootzeil en een halve genua makkelijk 7-8 knopen per uur. We behaalden ons snelheidsrecord met een etmaal van 180 mijl.

We hadden verwacht dat deze tocht één van de ruigste zou worden. Het werd één van onze fijnste overtochten tot nu toe.

Op 19 oktober gingen we van het westelijk halfrond terug naar ons eigen oostelijk halfrond. We zijn nu halverwege onze wereldreis, het is omgevlogen, nog 15000 mijl te gaan.

De laatste dag viel de wind weg en hebben we het laatste stuk gemotersaild. Het voordeel van een vrij vlakke zee is dat je veel leven op het wateroppervlak ziet. We zagen vlak voor Nieuw Zeeland veel spuitende potvissen, prachtig!
In Tonga was er veel rumoer over de aangescherpte regelgeving en over wat je wel of niet aan boord mocht hebben bij aankomst in Nieuw Zeeland. Het inklaren verliep gemoedelijk en soepel, alles was prima in orde!
In Nieuw Zeeland is het volop voorjaar, het is zonnig weer, begin 20 graden. De temperatuur is dag en nacht 10 graden koeler dan we in het afgelopen jaar hadden. We sliepen al een jaar alleen onder een laken.  Ik slaap nu weer met mijn dekbed tot aan mijn neus opgetrokken. Eerlijk gezegd vinden we het heerlijk verfrissend en krijgen weer veel energie om dingen te ondernemen.
     

Bedankt voor de leuke reacties

 

Groeten vanaf de Thalassa