Ankerlier

 

"Raad het geluid", stuurde ik via de app naar ons gezinnetje. Al snel kreeg ik een appje terug, "de ankerlier". Dat ik ooit zo blij kon zijn met het geluid van een goed lopende ankerlier had ik niet gedacht. Ik wist tot voor 2 jaar geleden niet eens hoe een ankerlier er uitzag.
Het eerste wat we in Opua gedaan hebben is de ankerlier vervangen. Deze bleef maar haperen, we waren er klaar mee. Hup, een nieuwe erin! Het is een Maxwell geworden, Simpson Lawrence was niet meer leverbaar.

The Bay of Islands Marina

 

We liggen in de marina van Opua in de Bay of Islands aan de noordoost kust van het Noordereiland van Nieuw Zeeland. Op het Noordereiland woont ongeveer 75 procent van de Nieuw Zeelanders. Het klimaat is er subtropisch, het hele jaar ongeveer tussen de 15 en 25 graden Celsius.

Opua is een levendige plaats voor reparatie en onderhoud aan boten. Alles wat je maar kunt bedenken aan boot benodigdheden, is hier aanwezig. Het ligt wel een beetje afgelegen maar je kunt gebruik maken van het marina shuttle busje, naar het dichtstbijzijnde stadje Paihia.
De Kiwi's zelf zijn er momenteel ook druk bezig om hun boot zomer klaar te maken. Het schijnt dat 1 op de 3 Nieuw-Zeelanders een boot heeft. Je voelt hier de passie voor watersport.
Door de plaatselijke ondernemers werd een soort welkomstfeest gehouden voor oceaanzeilers die omstreeks deze tijd van het jaar aankomen. Er werden workshops gegeven over zeilen repareren, vissen, dieselmotoren, accu's, verftechnieken en broodbakken, gepaard met barbecue, hapjes en drankjes. Bovendien hebben we hier goed internet, we konden zelfs het Urker Pepernotenjournaal volgen.
De supermarkt heeft in vergelijking met de tropische eilanden een breed assortiment aan groente, het is nu de tijd van vers geoogste groene asperges en avocados. Natuurlijk zijn de Kiwi vruchten hier volop verkrijgbaar. Kiwi heeft hier meerdere betekenissen, het staat bijvoorbeeld ook voor de Kiwi vogel en de Nieuw-Zeelander is zelf ook een Kiwi. 
Regelmatig staat er Kahawai(Australische zalm) en Red Snapper op het menu, die haal je hier achter elkaar uit het water.

Cruisen

 

We verlieten Opua door de mooie Bay of Islands richting Whangarei. We voeren eerst naar het historische stadje Russell(Koroareka), de eerste Europese nederzetting in Nieuw Zeeland en bezochten daar het kleine museum. Vervolgens naar Paihia, Waitangi en Roberton Island(Motuarohia), het eerste eiland in the Bay of Islands waar kapitein Cook in 1769 voet aan wal zette. Daarna zijn we via Urupukapuka, Whangamumu, Tutukaka bij Whangarei aangekomen.
Plaatsnamen die onze kleine George en Edith goed kunnen uitspreken.
Nieuw Zeeland is een prachtig land voor wandelaars, overal vind je er wandeltracks.
We maakten mooie wandelingen langs watervallen, grote boomvarens, mangrovebossen en over groene heuvels. We zijn hier nog maar een maand en zijn al helemaal weg van Nieuw Zeeland.

Whangarei

 

In de baai Urquharts wachtten we op hoog water om naar Whangarei te varen. Vlak voor de haven van Whangarei voeren we onder de  nieuwe "Te Matau a Pohe" brug door. Vertaald, "The Fishhook of Pohe", vernoemd naar de Maori chief die de eerste Engelse bewoners van Whangarei welkom heette. We meerden af bij Riverside Drive Marina. De Thalassa gaat hier een paar maanden droog voor onderhoud.
Het voelt alsof we een episode afsluiten. 

Bedankt voor de mooie reacties.

 

Groeten vanaf de Thalassa